عوارض ریتالین

ریتالین چه عوارضی دارد؟

عوارض ریتالین چیست؟ امروزه از چندین دارو برای درمان بیش فعالی استفاده می شود. داروهایی مانند ریتالین، روبیفن، متیل فنیدیت، استراموکس یا آتوموکستین و متوراید. تمامی این داروها محرک هستند و ماده اصلی آن ها متیل فنیدیت است. اما شناخته شده ترین و پرمصرف ترین این داروها، ریتالین است. با اینکه ریتالین داروی مفیدی برای کنترل بیش فعالی در کودکان است، اما مصرف بیش از اندازه آن در بزرگسالان آن را به دارویی دردسر ساز تبدیل نموده است. عوارض ریتالین باعث شده است که در کشورهای جهاننن مصرف آن کاملا کنترل شده انجام شود. متاسفانه این دارو از آنجایی که محرک است باعث می شود فرد سرحال شود، کسالت و رخوت او از بین برود و در صورتی که بعد از ساعت 6 بعد از ظهر آن را استفاده کنید خواب شما را نیز کم می کند. مهمترین مزیت این دارو برای شما افزایش تمرکز شما است. از این رو از این دارو برای شب های امتحان استفاده می شود. بزرگسالانی که در کودکی بیش فعال بوده اند و یا با افزایش سن خوابشان افزایش یافته است، تمرکز ندارند و نمی توانند در طول روز سرحال باشند می توانند از ریتالین استفاده نمایند. اما اگر مصرف این دارو را بیش از اندازه و بدون تجویز پزشک انجام دهید عوارض جبران ناپذیر این دارو برای شما مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد. در این مقاله قصد داریم عوارض ریتالین روی کودکان بیش فعال و بزرگسالان را بررسی کنیم و در انتها جایگزین های مناسب این دارو را معرفی کنیم.

ریتالین چه عوارضی دارد؟

موقتی بودن تاثیر ریتالین

یکی از معایب مهم ریتالین موقت بودن تاثیر این دارو است. به صورت کلی این دارو تا 4 ساعت روی بیمار تاثیر دارد. این میزان می تواند بیشتر باشد اما در هر صورت بعد از اتمام اثر گذاری این دارو بیمار مجددا مشکلات قبلی خود را خواهد داشت. در کودکان بیش فعال بعد از اتمام تاثیر دارو فعالیت کودک دوباره شروع می شود و چه بسا بیشتر از قبل نیز ممکن است فعالیت داشته باشند. در بزرگسالان نیز رخوت و کسالت و عدم تمرکز مجددا آغاز می شود. در یک کلام این دارو به عنوان مسکن عمل می کند و داروی درمانی به شمار نمی آید. توصیه میکنیم مقاله قرص و داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان را نیز مطالعه کنید.

کاهش خواب از عوارض ریتالین است

این دارو به عنوان یک محرک اگر در زمان درست استفاده نشود، خواب را کاهش می دهد. در کودکان بیش فعال نشانه های ریتالین مانند آرام بخش عمل می کند. فعالیت کودک کم می شود و می تواند روی مسائل تمرکز نماید. اما اگر فراموش کنید و دارو را بعد از ساعت 6 به او بدهید حتما خواب او را تحت تاثیر قرار می دهد. او نمی تواند شب را راحت بخوابد و حتما باعث دردسر شما خواهد شد. امروزه دانش آموزان و دانشجویان از این خاصیت ریتالین استفاده می کنند و در شب های امتحان از ریتالین استفاده می کنند. این درحالی است که مغز در زمان جواب دادن به سوالات به خاطر کم خوابی نمی تواند پاسخگو باشد.

کم اشتهایی از عوارض اصلی ریتالین

یکی از عوارض اصلی ریتالین بی اشتهایی در کودکان بیش فعال است. این کودکان با مصرف یک قرص در صبح، عملا برای وعده نهار اشتها نخواهند داشت. اما باید زمان قرص را به شکلی تنظیم نمایید که در وعده شام بتواند برای صرف شام اشتها داشته باشد. کم اشتهایی بعد از مصرف ریتالین به قدری درکودکان بیش فعال جدی است که پزشک باید به صورت مرتب وزن و قد او را چک کند. پزشک باید به صورت مرتب آزمایشات لازم را برای او تجویز کند تا مبادا مصرف این دارو در رشد کودک تاثیر گذار باشد.

کم اشتهایی

تاثیر عوارض ریتالین در فشار خون

در بزرگسالانی که مشکلات قلبی دارند استفاده از ریتالین ممنوع است. این دارو در میزان فشار خون و ضربان قلب تاثیر گذار است. اگر سالم باشید و این دارو را مصرف کنید فشار خون و ضربان قلب شما افزایش می یابد. این شرایط برای فردی که بیماری قلبی دارد غیر قابل تصور است و ممکن است جان او را به خطر بیاندازد. از این رو در بزرگسالانی که پزشک تصمیم دارد برای آنها ریتالین تجویز کند ابتدا آزمایشات کاملی از سلامت قلب گرفته می شود و همچنین در طول مصرف این دارو نیز چکاپ منظم از قلب گرفته می شود.

تپش قلب و سردرد در کودکان بیش فعال

در صورتی که این دارو بیش از اندازه در کودکان بیش فعال مصرف شود، آنها دچار سردرد، تپش قلب، لرزش بدن می شوند. کودک بیش فعالی که بیش از اندازه دارو مصرف کند، عصبی می شود و رفتارهای ناخوشایندی از خود نشان می دهد. دارو را باید به اندازه و در وقت دقیق به کودک بدهید تا کم اشتهایی و بی خوابی زیادی در او اتفاق نیوفتد. در ضمن در میزان دوز دارو نیز دقت کنید چرا که استفاده بیش از اندازه برای آنها مفید نخواهد بود.

بروز توهم و هذیان در مصرف با دوز بالا

در صورتی که کودک یا بزرگسال، دوز بالایی از ریتالین را به مدت نسبتا زیادی مصرف کند، ممکن است علایمی مانند توهم و هذیان در وی ظاهر شود. توهم به معنی شنیدن صداها، دیدن چیزها، یا احساس لامسه ای است که در واقع وجود ندارد. هذیان نیز به معنای باور غلط و تفکرات غیرواقعی است. با بروز چنین علایمی در کودک، باید سریعا آن را به پزشک اطلاع داد و مصرف دارو را قطع کرد.

چه افرادی نباید ریتالین مصرف کنند

با توجه به عوارض ریتالین که در ابتدای مقاله به آنها اشاره شد می توان گفت که همه نمی توانند از این دارو برای افزایش تمرکز استفاده کنند. این دارو برای بیمارانی با مشخصات زیر ممنوع است.

  • بیماران با مشکلات قلب به هیچ عنوان نباید ریتالین مصرف کنند.
  • کودکان بیش فعالی که بر اساس نمودار رشد، رشد کمی دارند.
  • افرادی که سابقه تشنج، تیک، توره، سایکوز، اسکیزوفرنی و اختلالات مغزی دارند، نباید از ریتالین برای درمان استفاده کنند.
  • اگر کودک بیش فعال به صورت طبیعی در حال بهبود است، باید مصرف ریتالین را قطع کرد.
  • چه افرادی نباید ریتالین مصرف کنند

از آنجایی که ریتالین به عنوان درمان شناخته نمی شود بهتر است به مصرف آن اصرار نداشته باشید. این دارو جایگزین های بسیار بهتری دارد کخ منجر به درمان می شود.

آیا مصرف ریتالین باعث درمان بیش فعالی می شود؟

ریتالین سالهای سال است که به بیماران بیش فعال تجویز می شود و تاثیر آن فقط 4 ساعت است و بعد از 4 ساعت بیمار مشکلات سابق را خواهد داشت. پس این دارو برای درمان نیست و فرد مانند قرص فشار خون باید آن را هر روز و در ساعت منظم مصرف نماید. همین طور عوارض ریتالین زیاد بوده و در صورتی که مصرف این دارو بیش از اندازه باشد، ممکن است به آن اعتیاد پیدا کنید. با اینکه تاثیرات این دارو روی بیماران ثابت شده است اما آیا بهتر نیست برای این بیماری به دنبال درمان باشیم؟ برای اطلاع بیشتر در خصوص روش مصرف ریتالین این مقاله را مطالعه کنید.

درمان های جایگزین ریتالین

به جز ریتالین و داروهای مشابه آن که بیش فعالی کودک را به صورت موقت کنترل می کنند، درمان های بهتری نیز برای این بیماری وجود دارد. در بزرگسالان برای کنترل خستگی، رخوت و کسالت، ورزش گزینه بسیار بهتری است. اما در صورتی که در تمرکز کردن مشکلی وجود دارد، باید ریشه یابی شود و علت مشکل پیدا شود. این کار توسط دکتر امین اسداله انجام می شود. ایشان با کمک فناوری های روز دنیا و مبتنی بر علوم اعصاب مانند نقشه مغزی، آنالیز عمقی مغز، و آزمون های تخصصی تمرکز، مناطق مغزی درگیر در مشکل و میزان مشکل را مشخص می کنند. اگر عملکر نادرست مغز در بیمار باعث عدم تمرکز او شود دکتر اسداله پور از لورتا نوروفیدبک برای درمان این بیمار استفاده می کند.

درمان های جایگزین ریتالین

در درمان لورتا از ثبت امواج مغز برای درمان استفاده می شود. در این روش هیچ موج، اشعه، برق و چیز دیگری وارد مغز نمی شود. بیمار در مقابل نمایشگر می نشیند و فیلم و کارتون برای وی پخش می شود. اما این فیلم و کارتون از طریق الکترودها و نرم افزار، به امواج مغز بیمار متصل می شود و با امواج مغز پیش می رود. ادامه فرآیند بسیار پیچیده است و مبتنی بر شرطی سازی عاملی است اما نتیجه آن است که به مرور امواج مغز و فعالیت مغز تغییر می کند و اصلاح و تنظیم می شود و در نهایت علایم بیماری به مرور از بین می رود.

در کودکان بیش فعال نیز روش لورتا بسیار کاربردی است. این کودکان می توانند توسط لورتانوروفیدبک درمان شوند و مصرف ریتالین برای آنها قطع شود یا به حداقل دوز کاهش یابد و کودک بدون دارو، وضعیت بسیار خوب و مطلوبی داشته باشد. درست است که داروها کودک را آرام می کنند و تمرکز او را برای انجام تکالیفش افزایش می دهند، اما عوارض آنها به اندازه ای هست که شما برای جایگزین نمودنشان حتما باید کاری انجام دهید. شما به عنوان والدین کودک می توانید با مشورت گرفتن از دکتر اسداله پور مشکل کودک خود را بدون عوارض حل کنید. در ضمن در طول درمان نیز حتما با پیشرفت کودکتان روحیه بهتری به دست خواهید آورد.

لطفا ما را در صفحه اینستاگرام خود دنبال کنید:

ایستاگرام سایبر

اینستاگرام مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر

5 دیدگاه ها

  • نرگس, اکتبر 18, 2023 @ 11:33 پاسخ

    مطالب عالی و مفید
    ممنون
    موفق باشید

    • کلینیک سایبر, اکتبر 23, 2023 @ 11:24 پاسخ

      سلام، ممنون از لطف و توجهتان.

  • Vahideh, نوامبر 7, 2023 @ 08:08 پاسخ

    سلام
    مطالب بسیار مفید بود،من کودک بیش فعال دارم که در روز برای افزایش تمرکز از ریتالین استفاده می‌کنه البته تحت نظر روانپزشک هست و ریسپیریدون هم داده،برخلاف میلم مجبورم از این داروها که دکتر تجویز کرده بهش بدم اما همیشه ناراحتم که مشکلی براش پیش نیاد،دکترش در مورد روش لورتا چیزی نگفته،

    • کلینیک سایبر, نوامبر 18, 2023 @ 15:58 پاسخ

      با سلام، ممنون از توجهتان. برخی روان پزشک ها برای این اختلالات قرص پیشنهاد می دهند. اما جای نگرانی نیست. ما در مراکز سایبر روانپزشک های خوبی نیز داریم که به شما و فرزندتان کمک می کنند مصرف قرص ها را به مرور کم کنید و درمان با لورتا را انجام دهید. برای دریافت نوبت یا نیاز به مشاوره می توانید با شماره 02144206861 تماس بگیرید.

  • علی, فوریه 14, 2024 @ 21:36 پاسخ

    سلام استفاده از ریتالین ممکنه باعث خونریزی کلیه بشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *